Winst op alle vlakken dankzij producthergebruik

Producthergebruik wint aan populariteit. Vreemd? Nee hoor. Steeds meer overheden, fabrikanten en (eind)gebruikers willen op een verantwoorde manier produceren en consumeren. Nieuw is het zeker niet. Al ruim 40 jaar verzorgen wij de remanufacturing van een groot aantal onderdelen voor Canon (voorheen Océ) in Venlo.

Op het gebied van circulariteit kunnen fabrikanten nog veel van Canon leren. Sinds jaar en dag demonteert het bedrijf in Venlo machines die zijn teruggekocht of zijn terugkomen vanuit de lease. Wekelijks ontvangen wij batches met gebruikte onderdelen (zoals elektromotoren, clutches, aandrijvingen, compressoren, reductoren en koelunits), met het verzoek ze één voor één weer als nieuw te maken. We voeren inspecties en metingen uit, reinigen en vervangen onderdelen en testen uitgebreid na assemblage.

Exact een week na ontvangst verlaten de onderdelen onze werkplaats om weer door Canon te worden ingezet. Een deel wordt gebruikt als spare part bij het repareren van machines (en dus verlenging van de lifecycle) en een deel wordt ingezet als onderdeel in nieuwe machines. Op deze manier gaat Canon al jaren verspilling van grondstoffen en onderdelen tegen.

Natuurlijk zijn er meer argumenten om voor hergebruik / remanufacturing te kiezen. Door materialen opnieuw te gebruiken en zelf te repareren, reviseren en verbeteren heb je een alternatief voor schaarse onderdelen en help je om de CO2-footprint te beperken. Bovendien leer je heel veel van slijtage en kun je die kennis gebruiken om producten verder te verbeteren, zodat de lifecycle verder verlengd kan worden. Bovendien is remanufacturing goedkoper dan het aanschaffen van nieuwe onderdelen. Gemiddeld scheelt het 30 á 40% per onderdeel.

Dat het heel interessant is om over te stappen naar producthergebruik mag duidelijk zijn. Sommige bedrijven (zoals Canon) hergebruiken hun onderdelen al jaren. Hierdoor hebben ze nu een flinke voorsprong op bedrijven die hier nu nog moeten starten en hun verdienmodel, cultuur en processen moeten gaan aanpassen.

Mocht je écht willen werken aan circulariteit in je eigen organisatie, dan is remanufacturing een heel eenvoudige stap die je op korte termijn kunt zetten. Gewoon met één of twee onderdelen. Probeer het! Dat het veel oplevert, valt af te lezen aan het succes bij Canon.

Deel dit bericht